TÜRK FINDIĞININ BESİN DEĞERLERİ

İngiltere'de University of Lincolnshire, Kanada'da Memorial University of Newfoundland, Japonya'da Tokyo University of Fisheries, ABD'de University of Florida'dan araştırma görevlilerinin yer aldığı bir bilim heyeti tarafından yapılan, fındığın besin değeri ilişkin araştırma sonuçları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Kimyasal Bileşimi
%
Kimyasal Bileşimi
15.98
Yağ
60.51
Doymuş
4.76
Tekli doymamış
50.32
Çoklu doymamış
5.43
Su
4.45
Kül
2.23
Karbonhidrat
16.83
Şeker
3.58
Enerji (kcal)
672
Organik Asit Bileşimi
g/100g
Oksalik
0.06
Sitrik
0.70
Malik
3.86
Laktik
0.43
Asetik
0.12
Askorbik
0.00
Toplam
5.17
Şeker Bileşimi
g/100g
Fruktoz
0.142
Glukoz
0.111
Sakaroz
2.667
Rafinoz
0.135
Stachyose
0.481
Toplam
3.576

 

Yağ Asitleri Bileşimi
%
Myristic (C14:0)
0.03
Pentadecanoic (C15:00)
0.02
Palmitic (C16:0)
4.86
Margaric (C17:0)
0.04
Heptadecenoic (C17:1)
0.07
Stearic (C18:0)
2.74
Oleic (C18:1w 9)
82.72
Linoleic (C18:2w 6)
8.89
Linolenic (C18:3w 3)
0.10
Arachidic (C20:0)
0.14
Gadoleic (C20:1w 9) 0.16
Behenic (C22:0)
0.03
Erucic (C22:1w9)
0.03
Lignoceric (C24:0)
0.01
Nervonic (C24:1w 9)
0.02
palmitoleic (C16:1)
0.16
Fitesterol Bileşimi
mg/100g Yağ
Cholesterol
0.00
Campesterol
7.15
Stigmasterol
0.89
b-Sitosterol
105.48
Toplam
113.52

 

Total Amino Asit Bileşimi
g/100g
Iysine
0.47
Histidine
0.74
Arginine
1.69
Aspartic asit
1.58
Threonine
0.46
Serine
0.58
Glutamic asit
3.72
Proline
0.59
Glycine
0.97
Alanina
0.67
Cysteine
0.45
Valine
0.67
Methionine
-
Isoleucine
0.59
Leucine
0.99
Tyrosine
0.43
Phenylalanine
0.79
Asparagine
-
Glutamine
-
Tryptophan
0.03
Mineral Bileşimi
(mg/100g)
Alüminyum (Al)
5.023
Kadmiyum (Cd)
0.011
Kalsiyum (Ca)
193.4
Krom (Cr)
0.003
Kobalt (Co)
0.220
Bakır (Cu)
1.603
Demir (Fe)
4.967
Kurşun (Pb)
0.030
Manganez (Mn)
3.293
Magnezyum (Mg)
176.5
Nikel (Ni)
1.247
Fosfor (P)
355.7
Potasyum (K)
761.0
Gümüş (Ag)
0.005
Sodyum (Na)
3.133
Vanadyum (V)
0.077
Çinko (Zn)
1.940
Vitaminler
(mg/100g)
Vitamin C
7.2
Vitamin E
33.9
Thiamin (B1)
0.3
Riboflavin (B2)
0.1
Pyridoxine(B6)
0.3
Niacin
1.8
Pantothenic Acid
1.1
Choline
52.4
Betaine
0.5